Laboratorij za energetiko: Polnilne postaje za električna vozila

V Laboratoriju za energetiko ne moremo biti pri miru in zato se je v letu 2010 porodila ideja, da bi pred našo stavbo postavili polnilno postajo za električna vozila. Res, da bi se takrat dalo prešteti električne avtomobile s prsti na obeh rokah, ampak prihodnost se je kazala kot precej bolj svetla. Prvi poskus postavitve je bil odpovedan zaradi napovedi obnove Smetanove ulice, smo se pa uspešno vključili v projekt obnove in Mestna občina Maribor je v načrtovanju upoštevala tudi naše želje in predvidela dve polnilni postaji za električna vozila ob stavbi, v kateri je naš laboratorij.

Kot običajno sama izvedba ne bi bila mogoča brez pomoči lokalnih (in tudi globalnih) elektro-energetskih podjetij: Elektro Maribor nam je pomagal s priključno omarico in kabelsko povezavo do našega laboratorija, Dravske elektrarne Maribor pa so prispevale dve polnilni postaji. Kot izobraževalna ustanova smo hoteli mimoidočim tudi pojasniti, od kod dobimo električno energijo in kaj sploh sta ta dva stebrička ob cesti, zato smo postavili tudi dva plakata, za zaključek celotne podobe, in kot smo kasneje izvedeli tudi za najatraktivnejši polnilnici za električna vozila v Sloveniji, pa je poskrbel mariborski grafitar Teoson.

Zaradi dejstva, da smo tehniki, je potrebno navesti tudi nekaj podatkov o polnilnih postajah: postaji sta identični, na vsaki je enofazna šuko vtičnica, ki omogoča polnjenje z napetostjo 230 V in tokom 16 A 50 Hz, in trifazna Mennekes vtičnica tip2, ki trenutno omogoča polnjenje z napetostjo 3 x 400 V in tokom 18 A 50 Hz, ki bi se ga, ob primernem dovodu, dalo povečati do 32 A. Za uporabo polnilnih postaj je potrebna identifikacija z magnetno kartico, ki jo izdajo pri Dravskih elektrarnah Maribor.

Energija, ki jo uporabniki točijo v svoja električna vozila, je »zelena« (pravzaprav »rumena«), saj priteka iz naše sončne elektrarne in lahko bi rekli, da iz izpuhov teh vozil »padajo rožice«  ;-).

 

Lektorirala: Katarina Kikec

O avtorju / Špela Goričnik

Oseba, ki obožuje naravo, glasbo in film. Moto, ki me opisuje: "Življenje je slikarsko platno, obarvaj ga z vsemi barvami, ki jih lahko."

Špela Goričnik

Oseba, ki obožuje naravo, glasbo in film. Moto, ki me opisuje: "Življenje je slikarsko platno, obarvaj ga z vsemi barvami, ki jih lahko."

%d bloggers like this: