Imagine Cup 2014: Bodite varni doma z ekipo Safe at Home!

Študenti Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko se že vrsto let uspešno udeležujejo tekmovanja Imagine Cup, najuspešnejšo uvrstitev pa so dosegli lani, ko je ekipa DORA zasedla drugo mesto v kategoriji inovacij. Letos se je za mesto v finalu tekmovanja Imagine Cup, ki bo julija potekal v ameriškem Seattlu, pogumno, vendar žal neuspešno, potegovala ekipa Safe at Home. Razvili so celostni sistem za varovanje gospodinjstev, temelječ predvsem na naprednih senzorjih Microsoftove strojne opreme Kinect.

Ekipo Safe at Home sestavljajo vodja ekipe Bojan Žlahtič, razvijalca Grega Žlahtič in Miha Krajnc ter ekspert za medije Nejc Žolgar. Mentor ekipe je red. prof. dr. Milan Zorman.

Bojan Žlahtič je študent 3. stopnje na FERI, kjer je hkrati tudi asistent. Ukvarja se s fitnesom, pohodništvom in seveda z računalništvom. Grega Žlahtič je študent 2. stopnje na FERI, tehniški sodelavec na UM FERI, in se ukvarja tudi z računalništvom. Miha Krajnc je študent 1. stopnje na FERI, ob tem tudi razvijalec mobilnih aplikacij pri Inova IT, v prostem času pa renovira svoj moped. Nejc Žolgar je študent 2. stopnje na FERI, tehniški sodelavec na UM FERI, zanima ga grafično oblikovanje, v prostem času pa si rad pogleda kakšno dobro televizijsko serijo.

DCIM100GOPRO

Kako je nastala ekipa Safe at Home? So bile med vami morda že prej prijateljske vezi ali ste se povezali samo za izvedbo projekta?

Ekipa se je formirala v okviru tekmovanja Imagine Cup. Grega in Bojan sta brata in sta bila prva člana ekipe. V nadaljevanju je ekipa iskala še enega razvijalca, tako se je ekipi pridružil Miha. Da bi ekipa lažje in kakovostno pokrila še medijski aspekt, je kot zadnjega člana dodala Nejca.

 

Kaj omogoča vaša aplikacija in kaj jo dela posebno?

Aplikacija oz. sistem, ki ga je razvila skupina safe@home, služi kot varnostni sistem za gospodinjstva. Prednost/posebnost tega sistema je predvsem ta, da je namenjen ljudem, ki imajo strojno opremo, ki jo sistem safe@home uporablja, že v dnevnih sobah, uporablja se namreč Xbox Kinect. Dodatno sistem safe@home loči med ljudmi, ki sodijo v dano okolje in ljudmi, ki privzeto ne sodijo v to-isto okolje. Vsekakor velja omeniti, da je sistem v svojem razredu cenovno bolj dostopen kot alternative in da ima v primarnem ciljnem območju (ZDA) veliko potencialnih uporabnikov (več kot 25 milijonov naprav).

Od kod ideja za takšno aplikacijo? Koliko časa je bilo potrebnega za njen razvoj?

Vodja ekipe se v sklopu študija na 3. stopnji na FERI ukvarja z obdelavo 3d in 2d podatkov in njihovo inteligentno predstavitvijo, od tod tudi ideja. Ekipa se je zelo hitro uigrala, tako je glavni del aplikacije oz. sistema ogledal luč sveta že v štirih mesecih.

sah_facebook_logo

Ste dobili že kakšne ponudbe za nadaljnji razvoj?

Zaenkrat kakšnih konkretnih ponudb ni bilo, je pa kar precej zanimanja, saj ima sistem velik potencial tudi na drugih področjih (letališča, prodajalne …).

Kakšni so vaši vtisi glede lokalnega izbora za Imagine Cup? Kako je potekalo?

Ekipa je, podobno kot nekateri soudeleženci tekmovanja, novinarji in gledalci, bila nekoliko presenečena nad izborom sodnikov, saj je v tekmovalni kategoriji Innovation, kjer bi v ospredju morala biti inovativnost ideje in implementacije, le-ta imela, vsaj na lokalnem izboru, precej manjšo utež pri končni oceni tekmovalnih projektov. Ekipa safe@home vsekakor vsaki ekipi privošči zmago in jim želi uvrstitev na svetovni finale ter čim višjo uvrstitev na le-tem.

Še kakšen nasvet za mlade razvijalce z dobrimi idejami?

Naj vas strah pred neuspehom ne ustavi. V ekipi safe@home se nihče ne počuti kot poraženec. Še več, prepričani so, da je vsak, ki je sodeloval na tekmovanju, zmagovalec! Če imate idejo, poiščite ljudi za uresničitev le-te. V ekipi safe@home so vsi člani ogromno odnesli od tekmovanja, vsi se strinjajo, da njihova skupna pot še zdaleč ni zaključena.

 

Slikovno gradivo: Facebook stran projekta

Lektorirala: Katarina Kikec

O avtorju / Špela Goričnik

Oseba, ki obožuje naravo, glasbo in film. Moto, ki me opisuje: "Življenje je slikarsko platno, obarvaj ga z vsemi barvami, ki jih lahko."

Špela Goričnik

Oseba, ki obožuje naravo, glasbo in film. Moto, ki me opisuje: "Življenje je slikarsko platno, obarvaj ga z vsemi barvami, ki jih lahko."

%d bloggers like this: