Poročilo s tekmovanja v izdelavi električnih koles

12. maja 2014 je že tretje leto zapovrstjo potekalo Meddržavno študentsko tekmovanje v izdelavi električnih koles. Tekmovanja se je tokrat udeležilo 7 ekip, ki so se razdelile v cestno kategorijo A in odprto kategorijo B.

Medtem ko v kategoriji B ni nikakršnih omejitev, morajo biti kolesa v kategoriji A opremljena s pedali in pomožnim električnim motorjem z največjo nazivno močjo 250 Wattov, maksimalna dovoljena hitrost kolesa je 25 kilometrov na uro, poleg tega pa višina porabljenih finančnih sredstev ne sme preseči 500 EUR.

Na tekmovanju so sodelovali študentje iz Slovenije in Avstrije, prvič pa so se pridružili tudi dijaki srednjih tehničnih šol. V kategoriji A so sodelovale 3 ekipe, in sicer Ekipa ROCKY s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM, ekipa SERŠpicikl iz  Srednje elektro-računalniške šole Maribor ter ekipa BLISK s  Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru. V odprti kategoriji B pa so sodelovale 4 ekipe z Visoke strokovne šole – Koroške univerze uporabnih znanosti

Prvi del tekmovanja, premagovanje razdalje, se je odvil na Hipodromu v Kamnici. Drugi del, premagovanje strmine, so organizatorji pripravili na cesti Za tremi ribniki. Zadnji odločilni izziv, spretnostno vožnjo po poligonu, pa so tekmovalci opravili na vrhnjem parkirišču Europarka.

V kategoriji A so zmagali dijaki SERŠ, ki so se na tekmovanje pripravljali s tremi mentorji v sklopu posebnega krožka. Padla je obljuba, da se bodo tudi po vpisu na fakulteto udeleževali prihodnjih tekmovanj.

V kategoriji B, kjer so tekmovala različna vozila – vse od navadnega kolesa, do tricikla in dveh električnih skuterjev, je zmagalo kolo, saj sta o končnem zmagovalcu na spretnostnem poligonu odločala teža in funkcionalnost vozila.

Tekmovanje je organiziral Laboratorij za energetiko FERI v sodelovanju s Tehnološkim centrom za električne stroje – TECES.  Iskrena hvala gre vsem podpornikom tekmovanja, še posebej generalnemu sponzorju Elektru Maribor ter Europarku, ki je gostil zadnjo tekmovalno disciplino in doniral simbolične nagrade za vse udeležence tekmovanja.

Video reportaža

Fotogalerija

[fbalbum url=”https://www.facebook.com/media/set/?set=a.465191580285171.1073741831.374471722690491&type=3″ slider=”1″]

Lektorirala: Katarina Kikec

Fotografija: Lucija Skutnik

O avtorju / Špela Goričnik

Oseba, ki obožuje naravo, glasbo in film. Moto, ki me opisuje: "Življenje je slikarsko platno, obarvaj ga z vsemi barvami, ki jih lahko."

Špela Goričnik

Oseba, ki obožuje naravo, glasbo in film. Moto, ki me opisuje: "Življenje je slikarsko platno, obarvaj ga z vsemi barvami, ki jih lahko."

%d bloggers like this: