Koncert slovenskih zborov v Tuzli

Vikend pred dvema tednoma je Mešani pevski zbor FERI preživel v Tuzli v Bosni in Hercegovini. Tam so v soboto, 8. novembra ob 19.30 uri, imeli koncert ob 10. obletnici pridružitve Slovenije Evropski Uniji. Na koncertu sta ob Mešanem pevskem zboru FERI nastopila še Ženski pevski zbor Slovenčice iz Tuzle ter vokalna skupina Kronce iz Novega Mesta. Vsak zbor se je predstavil s slovenskimi narodnimi, na koncu pa so nekaj pesmi v slovenščini zapeli še skupaj.

2

Ženski zbor Slovenčice iz Tuzle je bil ustanovljen v septembru 2009, z namenom negovanja slovenske glasbe, jezika in kulture. Zbor, ki ga sestavlja 24 članic, izvaja predvsem slovenske narodne pesmi. V petih letih delovanja so za njimi že mnogi nastopi, med drugim so leta 2013 nastopile tudi na Kongresnem trgu v Ljubljani. »Velikokrat smo že imele skupne koncerte z drugimi zbori in to nas zelo veseli. Predvsem v Sloveniji je zborovska scena zelo bogata, zato se rade družimo s Slovenskimi zbori ter to druženje prinesemo tudi v Tuzlo«, je povedala Lejla Mulaosmanović, dirigentka Ženskega pevskega zbora Slovenčice.

Iz Slovenije je Tuzlo obiskala tudi Vokalna skupina Kronce, ki v okviru Kulturno umetniškega društva Uršna sela deluje že 13 let. Skupina je v Tuzli že imela skupni koncert s Slovenčicami. Ob ponovnem obisku je dirigentka Alenka Novak povedala: »V Tuzli smo že drugič in res nam je zanimivo spoznavati ta kraj in kulturo.«

Skupni koncert slovenskih zborov je organizirala Slovenska skupnost v Tuzli v sodelovanju z Vlado Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Predsednica skupnosti ga. Dragica Tešić je ob dogodku povedala: »S tem koncertom smo želeli v Tuzlo prinesti del slovenske kulture in obogatiti kulturno ponudbo v našem kraju. Mislim, da smo danes uspeli pokazati kako lepa in bogata je slovenska kultura ter jezik.« Koncerta se je udeležil tudi slovenski veleposlanik v Bosni in Hercegovini mag. Iztok Grmek.

FERI2

Nadja Stegne, dirigentka MePZ FERI je občutke po vrnitvi iz Tuzle opisala: »V Tuzli smo bili prvič in zelo nam je bilo všeč. Ogledali smo si tudi mesto, poskusili njihove specialitete z žara in se imeli res fajn. Ohranili bomo same lepe spomine in upamo, da se še vrnemo.«

Mešani pevski zbor FERI, ki na naši fakulteti deluje od leta 2012, zmeraj sprejema nove člane. Za dodatne informacije pišite na e-mail naslov nadja.stegne@gmail.com ali pa se kar pridružite na vajah, ki so v sredo ob 19h v G2-P01.

O avtorju / Pia Prebevšek

Dobra glasba & dobre knjige + iskreni ljudje + moja Sony in Phony + Haribo bomboni + shopping + štirje letni časi v vseh oblikah = me happy 🙂

Pia Prebevšek

Dobra glasba & dobre knjige + iskreni ljudje + moja Sony in Phony + Haribo bomboni + shopping + štirje letni časi v vseh oblikah = me happy :)

%d bloggers like this: