DIJAŠKO in ŠTUDENTSKO TEKMOVANJE V IZDELAVI ELEKTRIČNIH KOLES

Po vzoru preteklih let se je v ponedeljek, 11.5. 2015, pod taktirko Laboratorija za energetiko že četrtič odvilo Tekmovanje v izdelavi kolesa s pomožnim električnim pogonom in pedali, imenovano tudi Pedelec. Dogodek je potekal v sodelovanju z Mestno občino Maribor, in Študentsko organizacijo Univerze v Mariboru, namenjen pa je osveščanju napredku na področju električnih pogonov, prenosu znanja študentov in dijakov iz teorije v prakso in razvoju rešitev, ki utegnejo postati zanimive za trg. Dogodek spremlja konferenco Mednarodno posvetovanje Komunalna energetika – Power engineering.

Kot doslej je bilo tekmovanje tudi tokrat razdeljeno v dve kategoriji: Cestno – z več omejitvami na področju moči in financ – A kategorijo; in odprto, neomejeno B kategorijo. Študentje in dijaki so s kolesi znotraj teh dveh kategorij tekmovali v treh disciplinah: V premagovanju razdalje, ki je služilo ocenitvi moči baterije in se je odvila na Hipodromu v Kamnici; v premagovanju naklona, ki preverja zmogljivost motorja in se je odvila na klančini na Cesti za tremi ribniki; in v spretnostni vožnji, ki pokaže stopnjo funkcionalnosti vozila, ki jo je bilo moč spremljati na Trgu svobode.

Na Trgu svobode si je bilo po zaključku tretjega preizkusa mogoče v okviru dogodka E-mobilnosti ogledati in celo preizkusiti ultra lahki električni vozili.

V cestni kategoriji A je zmagala ekipa dijakov Višje strokovne šole Ptuj, v neomejeni kategoriji B pa študenti s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

Več informacij na uradni strani projekta: http://e-bikes.uni-mb.si/Domov.asp

O avtorju / Špela Goričnik

Oseba, ki obožuje naravo, glasbo in film. Moto, ki me opisuje: "Življenje je slikarsko platno, obarvaj ga z vsemi barvami, ki jih lahko."

Špela Goričnik

Oseba, ki obožuje naravo, glasbo in film. Moto, ki me opisuje: "Življenje je slikarsko platno, obarvaj ga z vsemi barvami, ki jih lahko."

%d bloggers like this: