OTS 2015

Danes in jutri na naši fakulteti poteka konferenca OTS 2015 – Sodobne tehnologije in storitve. Letos poteka že jubilejna, 20. obletnica konference, a namen druženja je po tolikih letih še vedno enak: izmenjati izkušnje ter skozi prikaz praktičnih rešitev kritično ovrednotiti nove tehnologije, pristope in orodja za razvoj informacijskih rešitev in storitev.

Na konferenci bo svoje izkušnje in znanja z udeleženci delilo več kot 40 avtorjev. Danes je potekal prvi dan, kjer so strokovnjaki predstavili tematike kot so ključni faktorji uspeha v informatiki, učinkovit razvojni pristop, izzivi sodobnih poslovnih rešitev in informacijska varnost.

Jutri bodo na programu predavanja iz področja mobilnih rešitev, IoT in podatkovnih tehnologij ter tri delavnice: »JavaScript malo drugače – Node.js, CoffeeScript in več«, »Hekanje Android aplikacij« ter »Razvoj aplikacij v oblaku«.

Na konferenci pa so se dotaknili različnih tem, ki so sledeče:

1.Ključni faktorji uspeha v informatiki

Na to temo so spregovorili iz Iskratel d.o.o. , Skupina Novum IT d.o.o. ter Infonova GmbH. Pregledali so današnje novosti in stalnice na informacijskem področju in prišli do zaključka, da kljub vedno boljšim orodjem še vedno ostaja nespremenjena stalnica in to je človek.

2. Učinkoviti razvojni pristopi

Sodelujoči v tej temi so predstavili kompleksno procesiranje dogodkov CEP, dogodkovno vodeno arhitekturo EDA, storitveno usmerjeno arhitekturo SOA ter zvezno integracijo CI. Vsi ti pristopi pomagajo velikim podjetjem pri lažjem vodenju in pregledu dogajanja.

3. Izzivi sodobnih poslovnih rešitev

Predstavljena je bila IT arhitektura letalskih družb. In sicer so predstavili pristop SOA, platformo TIBCO, grafično aplikacijo FLIS ter rešitev Netline.

Predstavljeno pa je bilo tudi delovanje eArhiva Pošte Slovenije, ki so ga predstavili Jernej Novak (UM FERI), Branko Godec (Pošta Slovenije d.o.o.) ter Boštjan Kežmah (UM FERI).

4. Informacijska varnost

V tej temi so predstavili ESK sklad (Elastic search, Logstash in Kibano), ki lahko dajo v pravi kombinaciji močno podporo za vizualizacijo podatkov in so lahko koristni tudi za hekerje. Predstavljena so bila tudi varnostna tveganja prestrezanja vplivov, ki jih uporabniki pri uporabi informacijsko komunikacijske opreme nehote oddajamo v okolico. Iz strani SMT d. o. o pa je bilo predstavljeno tudi radijsko omrežje TETRA, ki ga uporablja policija.

5. Mobilne rešitve

Spregovorili so o možnosti uporabe visokozmogljivega računalništva za vgrajene sisteme in mobilne naprave. Bilo je govora tudi kako se podjetja spopadajo s ponujanjem svoje vsebine na mobilnih napravah. Ter Gregor Plavčak, Jernej Flisar in Mitja Gradišnik (UM FERI) so predstavili uporabo JavaFX 8 za večplaformskih razvoj mobilnih aplikacij, saj se razvijalci mobilnih aplikacij spopadajo z velikim naborom mobilnih platform.

6. Aktualne tehnologije

Predstavljen je bil Microsoft ASP.NET, ki omogoča izgradnjo modernih, modularnih in dinamičnih spletnih strani bodisi na lastni bodisi na gostovalni (oblačni) infrastrukturi oblikovanje dinamičnih spletnih strani. Med drugimi so spregovorili tudi o novem portalu COBISS/SciMet, ki je namenjen slovenski raziskovalni skupnosti. Niso pa pozabili omeniti nove različice programskega jezika JavaScripat ECMAScript 2015.

7. IoT  in podatkovne tehnologije

V zadnji temi pa so se dotaknili rešitve krmiljenja naprav v enem izmed objektnih programskih jezikov. V tem sklopu je bila predstavljena Javanska in C# knjižnica. Govorili so tudi o Big Data Arhitekturi, katero uporabljajo Facebook, Amazon, Google za obdelavo številnih podatkov. Na koncu pa je bilo govora še o porazdeljeni SQL bazi.

Kot ste sami videli je IT vse okoli nas. Informatiki vsak dan pridno iščejo vedno nove rešitve, da bi človeku omogočili lažje življenje. A nobena tehnologija ne more delovati brez človeške pomoči.

Več informacij o dogodku si lahko preberete tukaj: na njihovi spletni strani

 

Avtorici: Pia Prebevšek in Špela Goričnik

O avtorju / Pia Prebevšek

Dobra glasba & dobre knjige + iskreni ljudje + moja Sony in Phony + Haribo bomboni + shopping + štirje letni časi v vseh oblikah = me happy 🙂

Pia Prebevšek

Dobra glasba & dobre knjige + iskreni ljudje + moja Sony in Phony + Haribo bomboni + shopping + štirje letni časi v vseh oblikah = me happy :)

%d bloggers like this: