Filmski festival StudentCuts 2016

 

V Salonu uporabnih umetnosti v Mariboru se je 1. in 2. 6 odvil že 5. filmski festival StudentCuts.  Festival je namenjen vsem mladim, ki jih filmski svet zanima in tistim, ki počasi stopajo na pot filmskega ustvarjanja.

 

 

Za tiste, ki še ne vesta kaj je filmski festival StudentCuts:

To je filmski festival, ki je v prvi vrsti namenjen mladim, ki nimajo podpore profesionalnih studijev, da bi posneli svoj film in ga prikazali javnosti. Ta festival je za njih odskočna deska, saj lahko svoje ideje svoje delo prikažejo širši javnosti. Organizacija festivala se je skozi leta svojega delovanja povezala z mrežo partnerskih institucij po Evropi in tako avtorjem filmov omogočila še večjo prepoznavnost tako doma kot pa tudi v Evropi. Ti filmi se razlikujejo od filmov, ki smo jih vajeni spremljati na televizijskih sprejemnikih, saj se le-ti rešijo stereotipov, ki vladajo danes in predstavijo problematiko današnjega sveta na čisto drugačen in veliko bolj izviren način.

 

Letošnjo leto se je ta festival prvič odvil v prostorih Salonu uporabnih umetnosti Maribor. Skozi celotna dva dneva so se tako zvrstila različna predavanja na temo filmskega ustvarjanja in različne prezentacije filmov iz različnih tematskih sklopov (dokumentarni, fantazijski, eksperimentalni …). Da pa niso zanemarili pomena občinstva jim je bila dodeljena pomembna vloga in sicer, s svojim glasovi so pripomogli k temu, da so na kncu festivala izbrali film, ki je dobil nagrado za najboljši film po mnenju občinstva. Prvi dan filmskega festivala pa je vse navzoče nagovoril tudi sam župan Maribora gospod Andrej Fištravec ter prodekan za raziskovalne dejavnosti FERI prof. dr. Marjan Mernik.
Na samem festivalu se je predvajalo tudi šest najboljših filmov naših študentov in sicer: Overrun (Klemen Krulec), No pain, no gain (Žiga Pirš), Moderator on radio – work or fun? (Aleš Studen), Live (Filip Gornik), Happiness in spite of tragedy (Dominik Ivančan) ter A wish (Katja Bačko). Žiga Pirš je domov odnesel nagrado za najboljši film medijskih komunikacij, Katja Bačko pa nagrado občinstva za najboljši film medijskih komunikacij. Iskrene čestitke obema.
Prvi dan pa je v kavarni Salona potekal tudi zajtrk z novinarji. Na vprašanja so odgovarjali direktor filmskega festivala Jaka Polutnik, predstojnica inštituta za medijske komunikacije Suzana Žilič Fišer ter žiranta komisije Anna Kosinska ter Yoong Wah Alex Wong.
Več o festivalu, pa lahko izveste v intervjuju z direktorjem filmskega festivala Jakom Polutnikom:

 

 

Avtorica članka: Špela Goričnik

Snemanje, fotografija in montaža: Melanie Lorenčič

 

O avtorju / Špela Goričnik

Oseba, ki obožuje naravo, glasbo in film. Moto, ki me opisuje: "Življenje je slikarsko platno, obarvaj ga z vsemi barvami, ki jih lahko."

Špela Goričnik

Oseba, ki obožuje naravo, glasbo in film. Moto, ki me opisuje: "Življenje je slikarsko platno, obarvaj ga z vsemi barvami, ki jih lahko."

%d bloggers like this: