Intervju z ustanoviteljem Periferije Gregom Nikolićem

Periferija je kot študentski medij nastala leta 2013, v letošnjem letu pa je dobila tudi tiskano verzijo. Cilj Periferije je predstaviti dogajanje in aktualne dogodke naše fakultete.

Ustvarjajo in oblikujejo jo študenti in študentke FERI-ja, predvsem študenti Medijskih komunikacij, spremljate jo lahko na spletni strani in na Facebooku. Periferija ni le revija, študenti in študentke se preizkušajo tudi na snemalnem področju in tako članke dopolnjujejo z zanimivimi posnetki z dogodkov.

13473799_642835845870192_515142874_n
Gregor Nikolić

• Od kod se je porodila ideja za študentsko revijo in kako ste izbrali njeno ime? Kakšni so pravzaprav bili na začetku načrti za Periferijo?
Ko sem pričel s funkcijo Prodekana za študentske zadeve FERI, kar je sedaj že približno tri leta, je takrat že obstajala nekakšna študentska revija, ki je nastajala na fakulteti, a se je njeno živahno obdobje nekako izteklo. Življenjski čas tovrstnih zgodb je predvsem povezan s časom izjemnih študentov na fakulteti. Takratni študent, ki je sodeloval pri reviji, je želel, da bi se vendarle ustvarjalo in gnalo ta duh ustvarjanja še naprej. Tako smo skupaj prišli na idejo, da bi lahko Študentski svet FERI ustanovil nek medij, ki bi bil ustvarjen za študente naše fakultete – tako je nastala Periferija pod okriljem Študentskega sveta FERI.

• Ustvarjalci Periferije so trenutno le študenti Medijskih komunikcij, a ta revija ni namenjena le njim, zato nas zanima komu vse je pravzaprav revija namenjena?
Tako je, glavni cilj in moto revije oziroma medijskega portala Periferija, ki je bil ustvarjen je; povezovanje študentov in tudi zaposlenih z dogajanjem na fakulteti. Portal je namenjen prav vsem, ki si želijo sodelovati, ne glede na smer in vrsto študija. Zakaj pa ne bi bil računalničar ali dober fotograf in prispeval k reviji? Vsekakor je cilj povezati ne le študente temveč tudi dele fakultete na način, da se predstavijo, pokažejo kaj delajo in na ta način povežemo študente in fakulteto kot celoto. Želim, ali pa želimo si, da bi revija oziroma portal bil stična točka informacij FERI-ja, kjer bi zares lahko pogledal, prebral in doživel utrip fakultete. Vsekakor se ne smemo omejiti zgolj za zidove naše fakultete, temveč moramo razmišljati širše in se povezovati tako z dejavnostmi kot s sodelovanjem drugih fakultet.

Gregor, revijo si spremljal od začetka do danes, seveda se je med tem časom spremenilo kar nekaj stvari. Letošnje študijsko leto je vlogo urednice prevzela Špela Goričnik, kako je prišlo do tega? Bi rekel, da je z njo zapihal nov veter in je Periferija dobila potreben zagon?
Že prej in skozi svoje funkcije ter še sedaj, skozi dolgoletna sodelovanja in dela s študenti in zaposlenimi naše fakultete, lahko z zagotovostjo rečem, da je potreben precejšen napor poiskati, prepoznati, motivirati in pokazati študentom, da je trud, ki ga vložijo vase ob študiju, le še dodatna naložba vanje – a vedno se da, če smo le dovolj vztrajni.

To kar je uspelo v tem letu, pa je zame izjemno zadovoljstvo, saj s Špelo in ne smemo pozabiti na vso ekipo, ki so oziroma ste izjemno motivirani in željni dela ter izkušenj, mislim, da ni zapihal le veter ampak ste povzročili pravi vihar. Na takšne študente smo vsi ponosni in upam, da bo to sporočilo tudi vsem tistim, še morda neodločenim, da bodo pristopili k sodelovanju in ustvarjanju medijskega portala Periferija.

• Prišlo je tudi do tiskane verzije, ki je bila želja vseh ustvarjalcev in pobudnikov Periferije, kakšni so občutki ob tem doseženem cilju?
Sem izjemno zadovoljen. Resnično si želim, da bi revija prešla iz zgolj spletne verzije portala v tiskano, ki bi izhajala na določeno obdobje, kjer bi študenti in fakulteta le to tudi soustvarjali ter tako zaposlenim kot študentom prenašali informacije o fakulteti in njenih dejavnostih. Moja osebna želja, pa je tudi, da bi revija dobila takšno kvaliteto, da bi jo program Medijskih komunikacij prepoznal v okviru svojega študijskega programa in s tem omogočil še nagrajevanje dela in truda izjemnih študentov.

• Imaš morda za konec še kakšno sporočilo za naše bralce?
Morda pa res. Glede na to, da bodo zapuščino ali vajeti, če lahko tako rečem, počasi prevzeli drugi, bi apeliral prav na vse, tako študente kot predvsem zaposlene, ki se večkrat ne zavedajo kakšno moč imajo s svojimi dejanji. Naj bo medijski portal PeriFERIja zaposlenim, inštitutom in vodstvu priložnost, da se predstavijo in pokažejo s svojimi aktivnostmi skozi leto in ne le ob informativnih dnevih ali drugih predstavitvah, študentom pa vir informacij o fakulteti in hkrati poziv in izziv k sodelovanju in soustvarjanju medijskega portala.

O avtorju / Žiga Novak

%d bloggers like this: