2. Student Cuts filmski večer

V sredo, 9. 11. 2016 se bo v Vetrinjskem dvoru v centru Maribora odvil že 2. Student Cuts filmski večer v letošnjem študijskem letu.

Ob 19.30 si bomo lahko ogledali kratke filme, ki prikazujejo boj posameznika z usodo, med drugim tudi film No pain, no gain, katerega avtor, Žiga Pirš, je na lanskem Student Cuts festivalu prejel nagrado za najboljši film medijskih komunikacij po mnenju žirije. Projekciji bo tako sledil še pogovor z njim.

Filmski večeri Student Cuts se odvijajo vsak mesec, od oktobra do maja in predstavljajo spremljevalne dogodke glavnemu festivalnemu dogajanju, ki se je letos odvil že petič.  Celoten projekt organizirajo študenti Medijskih komunikacij na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM v sodelovanju s fakulteto, lokalno skupnostjo in sponzorji. Na filmskih večerih, ki običajno potekajo vsako drugo sredo v mesecu, so prikazani filmi, ki so na festivalu sodelovali v prejšnjem letu.

Filmski festival Student Cuts je namenjen predvsem mladim filmskih ustvarjalcem, ki so s svojo kariero komaj pričeli. Daje jim edinstveno priložnost, da svoja dela predstavijo širšemu občinstvu in tako pokažejo svoj ustvarjalni potencial. Vsi sodelujoči filmi so ustvarjeni brez pomoči profesionalnih medijskih organizacij, zato je veliko prisotnih filmov plod dela mladih, ki se prvenstveno ne ukvarjajo s filmom, a jih filmsko izražanje vseeno zanima. Tako lahko na festivalu in filmskih večerih uživamo v unikatnih in nekonvencionalnih delih, polnih mladostniške energije, raznolikosti in idej.

Na tokratnjem dogodku bo predvajanih 9 kratkih filmov različnih žanrov:  animirana filma Witness (Hugo Rizzon, Christ Ibovy, Alexandre Berger, Francija) in Knocked Down (Pepe Gomez, Španija in Velika Britanija), dokumentarni filmi A Dancer in New York (Diego Pessano Dobal, ZDA), A Little Black Boy (Ondřej Šálek, Češka in Kenija) in No Pain, No Gain (Žiga Pirš, Slovenija) ter igrani filmi Chameleon (Aylin Gökmen, Turčija in Češka), Lost in the Wind (Linh Dan Nguyen Phan, ZDA), Rose (Rory Ahanan, Velika Britanija) in The Border (Lukas Väth, Nemčija).

Posebno pozornost bomo namenili gostu večera, študentu Žigi Piršu, in njegovemu filmu, ki sledi mlademu športniku na poti do uspeha. Njegovo zgodbo lahko spoznamo od samih začetkov pa vse do trenutka, ko je postal profesionalni fitnes trener. Njegovo pot pa je otežilo tudi nekaj neuspehov, predvsem huda bolezen, ki mu je popolnoma spremenila življenje. Dokumentarni film je tako poln čustev in osebnih izpovedi, na drugi strani pa je zgodba o uspehu polna motivacije in upanja.

Več TUKAJ

Avtor članka: Student Cuts

O avtorju / Žiga Novak

%d bloggers like this: