KRVODAJALSKA AKCIJA NA TEHNIŠKIH FAKULTETAH

 

Študentski svet Univerze v Mariboru je v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije, v ponedeljek, 14. novembra organiziral krvodajalsko akcijo Tehniških fakultet. Ta krvodajalska akcija je potekala že enajsto leto zapored. Organizira se dvakrat na leto.

IMG_6487

Organizatorji so z obiskom zadovoljni, saj se vsakič akcije udeleži čez 100 študentov, vendar pa vseeno menijo, da bi se glede na število vseh študentov na Univerzi Maribor lahko številke zvišale. Pri tem poudarjajo tudi, da vsaka kapljica krvi šteje in lahko nekoč nekomu reši življenje. Ljudje prisotni na krvodajalski akciji to počnejo z nasmehom na obrazu. Na vprašanje, zakaj to počnejo, so vsi mnenja, da je potrebno drug drugemu pomagati. Nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi, še posebej v kakšnem rizičnem poklicu.

Vsak krvodajalec ob sprejemu najprej da svoje podatke in izpolni anketo, nato gre v laboratorij na odvzem vzorca krvi in h zdravniku. Sledi odvzem krvi in na koncu še malica. Krvodajalske akcije se lahko udeleži vsakdo, ki je star med 18-65 let, dobrega zdravja in brez večjih zdravstvenih težav v preteklosti, minimalna telesna teža mora biti 50 kg ali več. Med naslednjim odvzemom krvi mora biti presledek vsaj 4 mesece za ženske in 3 mesece za moške. Na odvzem krvi moramo priti spočiti, popiti dovolj tekočine in pojesti nemasten obrok hrane in ne na tešče, kot misli veliko ljudi.

Zraven darovanja krvi, pa je bilo možno izpolniti tudi pristopno izjavo darovalca organov in tkiv po smrti. Najprej je bilo to možno na krvodajalski akciji na Štuku, ki ga organizira ŠOUM, sedaj pa tudi na vseh terenskih krvodajalskih akcijah.

Za vse, ki ste zamudili to krvodajalsko akcijo, imate možnost še 21. 11. 2016 na FF, PF, FNM, 29. 11. 2016 na FZV in PF v CTM ali 6. 12. 2016 na MF in EPF v CTM. Z darovanjem krvi lahko naredimo veliko spremembo v življenju popolnega neznanca in skrbimo za bolj vesel in boljši svoj jutri, kakor tudi za nekoga drugega.

 

Novinarki: Nastja Alt, Nastja Bučak

Fotografinja: Maruša Lešnik

O avtorju / Špela Goričnik

Oseba, ki obožuje naravo, glasbo in film. Moto, ki me opisuje: "Življenje je slikarsko platno, obarvaj ga z vsemi barvami, ki jih lahko."

Špela Goričnik

Oseba, ki obožuje naravo, glasbo in film. Moto, ki me opisuje: "Življenje je slikarsko platno, obarvaj ga z vsemi barvami, ki jih lahko."

%d bloggers like this: