Dan FERI 2016

1.12. 2016 je naša fakulteta praznovala in v ta namen so se odvile različne dejavnosti.

  • Predavanje  prof. dr. Andreja Brodnika

Andrej Brodnik je profesor na Fakulteti za računalništvo in informatiko na Univerzi v Ljubljani ter na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije na Univezi na Primorskem.  Njegovo znanje pa ni obrodilo sadov samo v Sloveniji temveč tudi izven njenih zidov. Naša fakulteta je imal tako čast prisluhniti enemu iz njegovih predavanj.

Tema njegovega predavanja je bila »Matične celice izobraževanja prihodnosti«. Najprej je vsem prisotnim na izredno zanimiv način razložil kaj matične celice sploh so. To so tiste celice, ki ostanej6o venomer enake ne glede na starost posameznika. Ravno iz tega vidika bi morali na to polagati veliko pozornosti vzgojitelji, učitelji, profesorji, ki pripomorejo k razvoju otroka.  V nadeljevanju je razložil kako pomembno se je zavedati, da na uspešno reševanje kakršnegakoli problema potrebno združit vsa matična znanja, ki so znanost/naravoslovje, tehnologija, inžinistvo ter matematika. Nato je vsako posebaj obrazložil in podal primere na kakšen način pripomorejo k boljšemu reševanju problemov. Predstavil je tudi trenutno stanje Slovenskega šolstva, ki se sooča s problemi, ki so povezani prav s tem, da ustanove premalo razvijajo vse štiri področja matičnih znanj. Glavno stvar, ki pa jo je med samim predavanjemvečkrat poudaril pa je, da morajo vsi profeosorji strmeti k temu, da bodo študenti primerljivi s svojim znanje s študenti v svetu.

 

  • Svečana slovesnost

Ob 15h je v predavalnici Alfa potekala slavnostna podelitev priznanj za leto 2016.  Slovesnost se je začela z akademsko himno Gaudeamus igitur. Po njej pa nas je nagovoril rektor UM prof. dr. Igor Tičar, ki je poudaril kakovost in dober ugled Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko in uspehe njenih študentov na Slovenskem in širšem Evropskem področju. Za njim nas je nagovoril tud dekan FERI-ja prof. dr Borut Žalik, ki je na kratko preletel leto 2016. Poudaril je, da je lani diplomiralo kar 785bštudentov in da so bili trije programi na fakulteti prisiljeni omejiti vpis. Za dobro vzdušje pa je poskrbel MEPZ Feri pod diktirko Nadje Stagne.

Sledilo je podeljevanje priznanj najboljšim študentom in delavcem fakultete. Podelili so priznanja za najboljše diplomantke in diplomante prvostopenjskih UNI, VS in drugostopenjskih programov. To so bili Marija Gajič, Gašper Gračner in Lucija Brezočnik.

Priznanja za najboljše raziskovalne dosežke v letu 2016 so prejeli: Žiga Leber, Martin Kraner, Dušan Fister, Gregor Kirbiš in David Selčan, Črtomir Majer, Klemen Forstnerič, Lovro Mažgon in Slavica Šuman, Žiga Pirš, Katja Bačko, Aleš Zajamšek, Jakob Šuster, Anja Bauman in Jaka Peršon, Lucija Brezočnik, Aljaž Heričko, Žiga Podgrajšek, Dominik Korošec in Žan Skamljič ter Domen Vidovič. Ti študenti so v letu 2016 fakulteto zastopali na različnih mednarodnih in nacionalnih tekmovanjih ter zasedali vrhunska mesta.

Priznanja za nadpovprečno angažiranost študentov so prejeli Nik Bračič, Gregor Nikolič, Odbojkarska in Košarkarska ekipa UM FERI ter naša urednica PeriFerije Špela Goričnik. Špela je s svojim organizacijskim znanjem na mestu urednice omogočila, da je naš časopis zaživel in pridobil številčnejšo ekipo že lansko leto, letos pa to le še nadaljuje.spela-goricnik12

Podelili so tudi priznanja profesorjem in strokovnim delavcem na fakulteti. Tako so podelili priznanja zaposlenim za pedagoško, raziskovalno in strokovno delo. Vsi ti zaposleni so omogočili, da je fakulteta nemoteno delovala kot celota.

Na koncu so podelili še knjige študentom doktorantom, ki so v letošnjem letu postali doktorji znanosti in slike zaposlenim, ki so se upokojili. Lani je na FERI-ju doktoriralo 15 doktorjev in 3 doktorice., upokojili pa so se 3 zaposleni.

S tem se je slovesnost zaključila, sledila pa je še manjša pogostitev in druženje vseh prejemnikov priznanj.

 

Avtorici članka: Urška Kur in Špela Goričnik

Fotografinji: Melanie Lorenčič in Nastja Bučak

Nekaj utrinkov iz Dneva FERI 2016:

 

O avtorju / Urška Kur

Za sodelovanje v Periferiji sem se odločila, ker me zanima novinarstvo, pisanje člankov, mimogrede pa lahko pridobim še dobre izkušnje za naprej. V prostem času se ukvarjam s športom, treniram namreč Ultimate frisbee.

Urška Kur

Za sodelovanje v Periferiji sem se odločila, ker me zanima novinarstvo, pisanje člankov, mimogrede pa lahko pridobim še dobre izkušnje za naprej. V prostem času se ukvarjam s športom, treniram namreč Ultimate frisbee.

%d bloggers like this: