Fotografska razstava ”Skodelica kave”

Fotografska razstava »Skodelica kave« Boštjana Bračiča prikazuje 22 znanih Slovenk in Slovencev ob skodelici kave, ki je rdeča nit razstave.

Ob samih črno-belih portretih razstavo spremljajo tonski posnetki modrih misli in življenjskih nasvetov samih portretirancev, ki lahko služijo kot navdih ne samo mladim, pač pa vsakomur, ki spozna, da je potrebno slediti svojim sanjam.

periferija-razstavaIdeja za razstavo se je Boštjanu Bračiču, radijskemu moderatorju, glasbeniku in amaterskemu fotografu, porodila nekaj let nazaj, ob novici, da mladi opuščajo študijske smeri, ki jih veselijo, ker ne verjamejo, da bodo dobili delo in delali tega, kar jih veseli. »V Sloveniji, zlasti na Štajerskem, je v zadnjih letih ljudem ugasnil ogenj v očeh, namesto tega se je v nas naselil brezup. Pomislil sem, da je potrebno ponovno zanetiti to iskro, ki je ugasnila. Zato sem pomislil na vse tiste, ki jim gori ogenj v očeh, ki so uspešni pri tem kar delajo in to počnejo z veseljem. Ob samem fotografiranju sem obenem želel zajeti tudi njihove modrosti in nasvete za zadovoljno in uspešno življenje,« je o navdihu za razstavo o Slovencih, ki lahko s svojim pozitivizmom in delom ponovno navdušijo ostale, povedal Bračič.

Razstavljene portrete tako spremljajo avdio izjave portretirancev, ki so v tonskem zapisu za obiskovalce razstave razkrili svoja življenjska vodila in zaupali svoj recept za uspešno življenje ter osebno zadovoljstvo. Med drugimi lahko prisluhnete pevki Nini Pušlar, olimpijki Petri Majdič, pesnici in pisateljici Svetlani Makarovič, boksarskemu asu Dejanu Zavcu, pevcu Adiju Smolarju, igralcu Tadeju Tošu, pisatelju in pesniku Feri Lainščku ter mnogim drugim.

Skodelica kave je rdeča nit, ki povezuje celotno fotografsko zgodbo. »Kava namreč pri mnogih ljudeh predstavlja korak v lepše jutro, v lepši dan, v lepši jutri,« njeno simboliko oriše Bračič.

K uresničitvi razstave je s pomočjo pri avdio izjavah portretirancev pomembno prispevala tudi naša fakulteta.

Razstava se bo odprla v četrtek, 1.12. ob 13.30 uri in bo trajala do petka, 9.12.2016. Na ogled pa bo postavljena na FERI-ju v AVLI G2.

O avtorju / Žiga Novak

%d bloggers like this: