Tečaj retorike

V torek, 29. Novembra je na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko potekal Tečaj retorike, z naslovom Kako se dobro odrezati na razgovoru za službo?

 

V uvodu smo se s predstavnico Debatnega društva Univerze v Mariboru pogovorili o tistih temeljnih kompetencah, ki jih moramo upoštevati pri vsakem javnem nastopu. Te so očesni stik, variabilnost glasu, mimika img_6559telesa, raba prostora, samozavest in da se na nastop dobro pripravimo in znamo odgovoriti na morebitna vprašanja, ki sledijo naši predstavitvi ter pazimo na mašila.

Pri prvi vaji smo se osredotočili na vse kompetence, kjer smo se brez predhodne priprave predstavili pred publiko. Pri drugi vaji pa smo se osredotočili na mašila, in sicer ob vsakem mašilu nas je naša publika opozorila na slednje s tem, da je za nami na glas ponovila mašilo, mi pa smo stavek morali začetki od začetka. Ob naslednji vaji pa smo se osredotočili na ton glasu, saj smo brali članke in ob tem izražali različna čustva. Drugi del te vaje pa je potekal na podlagi izmenjevanj dveh različnih čustev. Pri obeh vajah so naši sogovorniki morali ugotavljati katero čustvo reprezentiramo. Pri zadnji vaji pa smo se osredotočili na samo temo našega tečaja. V parih smo namreč odigrali razgovor za službo brez predhodne priprave, saj smo tik pred samim »razgovorom« izvedeli za katero službo se sploh prijavljamo.

Tekom samega tečaja smo ugotovili, da se moramo glede samega nastopanja še malo izpiliti, naši kolegi pa so nas opozarjali tudi na mašila, na katera drugače sploh nismo bili pozorni, ali pa se jih sploh nismo zavedali, da jih uporabljamo. K sreči so nam člani Debatnega društva priporočili tudi veliko vaj, s katerimi se lahko doma sami urimo v našem javnem nastopanju in tako izboljšamo našo naslednjo predstavitev na faksu ali pa morebiti razgovor za službo po končani diplomi.

 

Avtorici: Nastja Alt in Nastja Buček

Fotografinja: Maruša Lešnik

Še nekaj fotograij:

O avtorju / Nastja Alt

Sem Nastja Alt, moja največja strast je ples, vendar pa me delo z mediji in v medijih tudi zelo veseli. Za Periferijo sem se odločila, ker menim, da je nabiranje izkušenj že v času študija zelo pomembno in sem rada aktivna na več področjih hkrati.

Nastja Alt

Sem Nastja Alt, moja največja strast je ples, vendar pa me delo z mediji in v medijih tudi zelo veseli. Za Periferijo sem se odločila, ker menim, da je nabiranje izkušenj že v času študija zelo pomembno in sem rada aktivna na več področjih hkrati.

%d bloggers like this: