Kako se prebiti skozi izpitno obdobje?

Ta teden se začenja izpitno obdobje, najbolj nepriljubljen in naporen del vsakega semestra.

 

Gore gradiva se že kopičijo na mizah, izpitni roki se bližajo, motivacija pa pogosto pada. Marsikdo si želi, da bi lahko izpitno obdobje preprosto prespal in se zbudil motiviran in naspan v začetku naslednjega semestra. Ampak brez študiranja in opravljanja izpitov pač ne gre. Zato smo za vas pripravili nekaj kratkih nasvetov, ki vam bodo (upamo, da vsaj malo) olajšali to obdobje.

 

1. Poišči literaturo

Čimprej preveri, katero literaturo potrebuješ za posamezni izpit. Preveri, kje jo lahko dobiš, uredi svoje zapiske iz predavanj (ali za zapiske prosi sošolce) in preveri, ali je profesor z vami delil morebitne slide iz predavanj. Pomaga ti lahko tudi, če o izpitu povprašaš starejše študente, ki so predmet že opravili in poznajo gradivo. Velikokrat ti lahko svetujejo o uporabnosti posameznega gradiva in o tem, katero gradivo se je pri njih pojavilo na izpitu.

2.Organiziraj se

Ne podcenjuj časa, potrebnega za študij. Preveri obseg gradiva in čas, ki ga imaš na voljo. Pripravi si urnik učenja in se ga skušaj čim bolj držati. Ugotovi, ob katerem delu dneva se najlažje učiš in svoj načrt učenja prilagodi temu. Med učenjem si vsako uro vzemi krajši odmor, da bo tvoja koncentracija čim boljša.

3.Odklopi se od socialnih omrežij in elektronike

Izklopi računalnik, če ga ne potrebuješ za študiranje. Odjavi se iz Facebooka, Twtterja, Snapchata, Instagrama in drugih omrežij. Nekaj ur med učenjem skušaj zdržati brez motenj. Priljubljena omrežja preveri med odmorom ali po učenju. Verjemi, da ne boš zamudil veliko.

4.Poišči študijske kolege

Ugotovi, če si snov boljše zapomniš, ko jo prebereš ali med ponavljanjem s sošolci. Če sodiš v drugo skupino, snov najprej predelaj doma, nato pa jo ponovi skupaj s študijskimi kolegi. Tako najlažje preveriš in utrdiš svoje znanje, z njimi lažje rešiš tudi morebitna vprašanja, ki se ti porajajo ob učenju.

5.Motivacija

Med številnimi izpiti, neprestanim učenjem in neprespanimi nočmi motivacija pogosto upada. Odmore med učenjem, zato skušaj popestriti s sprehodom v naravi, športanjem ali kako drugo sproščujočo aktivnostjo. Vsaj za nekaj časa skušaj odmisliti snov. Ko se vrneš k učenju ti bo veliko lažje, kot če bi ta čas za mizo obupoval nad nepregledono količino gradiva.

 

Ekipa Periferije ti želi uspešno izpitno obdobje!

 

Avtorica članka: Saša Brdnik

O avtorju / Saša Brdnik

Periferiji sem se pridružila, ker sem želela bolje spoznati novinarsko delo. Izkušnje, ki sem jih pridobila z delom so zelo raznovrstne - od oblikovanja, novinarskega dela, snemanja in mnogo drugega. Tako, da vsem priporočam, ki jih tovrstno delo zanima, da se nam pridružite. Sem članica debatnega društva UM, opravljam prostovoljno delo na Infopeki, sodelujem pri filmskem festivalu Student cut's in pri različnih drugih projektih. Zelo rada potujem.

Saša Brdnik

Periferiji sem se pridružila, ker sem želela bolje spoznati novinarsko delo. Izkušnje, ki sem jih pridobila z delom so zelo raznovrstne - od oblikovanja, novinarskega dela, snemanja in mnogo drugega. Vsem priporočam, ki jih tovrstno delo zanima, da se nam pridružite. Sem članica debatnega društva UM, opravljam prostovoljno delo na Infopeki, sodelujem pri filmskem festivalu Student cut's in pri različnih drugih projektih. Zelo rada potujem.

%d bloggers like this: