(VIDEO) Sodelovanje študentov na poletni šoli v Avstriji 2016

Naši študentje UM FERI so skupaj s sovrstniki iz različnih univerz  udeležili poletne šole v Pinkafeldu.

V okviru srednjeevropskega programa za izmenjavo študentov in profesorjev – CEEPUS, so se študentje Nejc Smolar, Jani Korez, Andraž Vergles, Bojan Potočnik in prof. dr. Gorazd Štumberger udeležili 5. mednarodne poletne šole Summer School on Sustainable Buildings for Europe. Dogodek je potekal med 28. septembrom in 7. Oktobrom 2016 na Univerzi za uporabne znanosti Burgenland (University of Applied Sciences Burgenland – Pinkafeld Campus).

Naši študentje UM FERI so skupaj s sovrstniki iz različnih univerz Avstrije, Češke, Madžarske in Slovaške izmenjevali razvojne ideje za trajnostne zgradbe v EU. Oblikovalo se je 6 mednarodnih ekip, ki so snovale projektne rešitve za skoraj nič-energijske stavbe, pri tem so se v okviru določenih omejitev iskale najbolj optimalne energijske, okoljske in ekonomske rešitve. Iz vsake univerze se je poletne šole udeležil tudi po en profesor, ki je za študente pripravil predavanje v angleščini o svojem področju.

Poletna šola je potekala 60 šolskih ur, končna ocena je bila sestavljena 50 % iz sodelovanje na predavanjih in vajah v laboratoriju ter 50% iz projekta. Študentje so si z udeležbo na poletni šoli pridobili 4 ECTS, stroški poletne šole pa so bili pokriti s štipendijami CEEPUS.

Nekaj več o dogajanju v poletni šoli in njihove vtise, pa so nam zaupali kar študentje sami v dani reportaži:

                                                                  

 

Nejc SMOLAR

 »Poletna šola je obravnavala tematiko trajnostnih zgradb, kamor spada predvsem zmanjšanje izpustov CO2 na vseh možnih ravneh, znižanje porabe primarnih energij in izboljšanje ter implementiranje nekonvencionalnih sistemov za izboljšanje energetske učinkovitosti zgradb.

Predavanja in vaje so potekala v angleščini, uporabljali pa smo jo tudi kot pogovorni jezik. Če se nam je zataknilo, smo pa uporabili tudi materni jezik, skupaj s strokovnimi angleškimi izrazi in podkrepitvijo rok ter risanjem skic. 

Razdeljeni smo bili v 6 skupin, vsaka pa je štela 6 članov. Prihajali smo iz različnih univerz in različnih področij študija. Naše sporazumevanje je bilo zato pravi zalogaj, predvsem kadar se je porodilo več zelo dobrih idej, med katerimi se nismo mogli odločiti. K sreči nam je pri tem pomagal mlad, energičen a obenem pomirjujoči profesor iz Pinkafelda. Nikoli nam ni vsiljeval svojih idej, ampak nas je le usmerjal k poenotenju mnenja ob problemih. Dal nam je zelo dober nasvet, ki smo ga tudi preizkusili: »Če se ne morete zediniti, pojdite na pivo ali dve in hitro boste našli skupno točko.«

Naš tipičen dan se je začel okrog osme ure zjutraj z zajtrkom, za katerega smo mogli prečkati cesto pred našim študentskim domom. Ko se je zajtrk že delno prebavil, smo šli na jutranje predavanje, ki je trajalo do kosila. Po kosilu je sledilo delo v skupinah oz. laboratorijske vaje do večerje. Z večerjo se je zaključil obvezni del poletne šole, tako da smo imeli ob večerih proste roke. Prvih nekaj večerov smo izkoristili za druženje in spoznavanje, naslednje dni pa za delo na našem projektu. Kljub temu pa smo tudi takrat ustvarjali in računali v zelo sproščenem vzdušju. Vsi člani gostujočih univerz smo se zbrali v skupnem prostoru za mizami in na kavču, vsak s svojim pivom in prenosnikom ter diskutirali, izmenjevali informacije, nazdravljali na uspehe in se smejali. Skozi cel dan se je nekaj dogajalo, zato je deset dni v tako dobri družbi minilo neverjetno hitro.

Mislim, da je vsem poglavitni problem predstavljalo dogovarjanje, ki ga lahko rešiš le z zelo  dobrim razumevanjem in timskim delom. Tako smo kljub nesporazumom vedno našli najboljšo rešitev za problem. Sam sem odnesel veliko znanja o novih tehnologijah, implementiranju in reševanju problemov, ki se lahko pojavljajo v procesu nastajanja kompleksnejših projektov. Dobil sem tudi mnogo izkušenj o delu v interdisciplinarnih projektih ter spopadanjem z njimi.«

 

Jani KOREŽ

 »Naša glavna naloga je bila, da vsaka izmed šestih ekip zasnuje skoraj nično energijsko stavbo za start up center s čim nižjimi stroški obratovanja. Stavba je morala biti kar se da energijsko in ekološko učinkovita, pri čemer smo morali uporabiti čim več obnovljivih virov. Pogoji so bili, da je življenjski cikel stavbe vsaj 25 let, da je površina stavbe okrog 750 m^2, na voljo pa smo imeli proračun s 2,5 milijoni evrov.

Tekom poletne šole smo imeli dopoldne predavanja ter laboratorijske vaje o toplotnih črpalkah, biomasi, fotovoltaiki in drugih podobnih temah, preostanek dneva pa smo delali na naših projektih. Naš največji izziv pri skupinskem delu je predstavljala uskladitev naših raznolikih idej, saj je imel vsak izmed nas drugačne izkušnje iz zelo različnih.

Najbolj zanimiva se mi je zdela ekskurzija v Eisenstadt, kjer smo najprej poslušali predavanje o samozadostni hiši, ki jo fakulteta v Eisenstadtu uporablja za svoje poizkuse. Hišo smo si tudi ogledali in od blizu videli sisteme za shranjevanje energije, ventilacijo in toplotne črpalke ter prav tako dobili koristne ideje za naše projekte.

Zadnji dan smo morali predstaviti naše projekte. Zelo zanimivo je bilo videti vse raznolike projekte in ideje, ki so nastali tekom teh desetih dni.«

 

Andraž VERGLES

»V poletni šoli smo se spoznali s  koncepti energijsko učinkovitih hiš in tehnologijami povezanimi z njimi. Spoznali smo se tudi z drugimi področji, ki so relevantna pri gradnji in načrtovanju energijsko učinkovitih hiš. Sodelovali smo s študenti iz drugih univerz in držav (Slovaška, Madžarska, Češka, Avstrija), kar je bilo še posebej zanimivo in je le še popestrilo naše projekte.«

 

 

Avtorica članka: Urška Kur

 

 

O avtorju / Urška Kur

Za sodelovanje v Periferiji sem se odločila, ker me zanima novinarstvo, pisanje člankov, mimogrede pa lahko pridobim še dobre izkušnje za naprej. V prostem času se ukvarjam s športom, treniram namreč Ultimate frisbee.

Urška Kur

Za sodelovanje v Periferiji sem se odločila, ker me zanima novinarstvo, pisanje člankov, mimogrede pa lahko pridobim še dobre izkušnje za naprej. V prostem času se ukvarjam s športom, treniram namreč Ultimate frisbee.

%d bloggers like this: