Marčevski filmski večer v Vetrinjskem dvoru

V sredo, 15. marca 2017, se bo v Vetrinjskem dvoru, v središču Maribora, ob 19.30 uri znova odvil filmski večer Student Cuts. Ti se že tradicionalno odvijajo vsak mesec, od oktobra do maja. Celoten projekt organizirajo študentje Medijskih komunikacij na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM v sodelovanju s fakulteto, lokalno skupnostjo in pokrovitelji. Na filmskih večerih, ki običajno potekajo vsako drugo sredo v mesecu, so prikazani filmi, ki so na festivalu sodelovali v prejšnjem letu.

Student Cuts je namenjen predvsem mladim filmskim ustvarjalcem, ki so svojo kariero komaj začeli. Daje jim edinstveno priložnost, da svoja dela predstavijo širšemu občinstvu in tako pokažejo svoj ustvarjalni potencial. Vsi filmi na festivalu so ustvarjeni brez profesionalne pomoči, zato so filmi pokazatelji dela mladih, ki imajo v sebi ogromno domišljije, ustvarjalnosti, volje da izrazijo svoje mnenje in seveda veliko zanimanje za filme. Zaradi takšnih ustvarjalcev lahko na festivalih in filmskih večerih uživamo v edinstvenih in drugačnih zgodbah, polnih mladostniške energije, raznolikosti in idej.

Na tokratnem dogodku si bo moč ogledati 11 kratkih filmov najrazličnejših žanrov. Obiskovalci bodo lahko uživali ob animiranih, dokumentarnih in igranih filmih. Vsi pa imajo skupno točko – prikazujejo posameznike, spopadajoče se z raznolikimi življenjskimi težavami. Ker pa vemo, kako raznolike so te lahko, bodo takšni seveda tudi predvajani filmi.

Tako si bo moč ogledati animirane filme Blood Ties (Manon Lazzari, Sophie Kavouridis, Marion Louw, Thomas Ricquier in Simon Pannetrat, Francija), Aurora (James Math, Južnoafriška Republika), Mirrors (Lee Dror in Yali Herbet, Izrael) in You Know That Feeling (Emily Llewelyn, Združeno Kraljestvo). Ljubitelji dokumentarnih filmov bodo lahko uživali v delih I’m Not Here (Sirviö Iida, Finska) in Strip (Kateřina Turečková, Češka). Zanimivemu filmskemu spektru je dodan še eksperimentalni film Mask (Katie Speare, ZDA). Predvajani pa bodo tudi igrani filmi Loneliness (Javier de la Iglesia, Španija), Marriage Tools (Jacob Mariani, ZDA) in Tempus (Sophie Ibbotston, Združeno Kraljestvo).

Na marčevskem večeru pa se bo predstavil tudi slovenski avtor, Klemen Krulec, študent Medijskih komunikacij. V svojem igranem filmu Overrun gledalcem predstavi Vida, mladega fanta, katerega vsakdan se vrti okoli rutine. Ta pa je porušena, ko junaka zbije neznani kolesar. Njegovo življenje se obrne na glavo, ko spozna, da je zaljubljen.

Povezava: Studentcuts.eu

O avtorju / Žan Žnidar

%d bloggers like this: