ROSUS 2017

V četrtek, 23. marca je že dvanajsto leto zapored potekala konferenca ROSUS. Progam celotnega dneva je bil  razdeljen na sekcije, kjer so potekala gostujoča predavanja o strojnem vidu, računalniški obdelavi slik, optični detekciji napak.

Po nagovoru prof. dr. Marjana Mernika je konferenco s prvim predavanjem otvoril Matej Logar. Govora je bilo o strojnem vidu v industrijskem okolju, ter kako kamere ali senzorji opazujejo segmente izdelka in povezujejo podatke, ki se potem pregledajo v računalniku. Tako je vsak izdelek, ki jih dela podjetje pregledan, saj tudi z različnimi vrstami kamer (3D, monokromatske ) dobijo dober vpogled v možne napake.

Sledilo je predavanje Jureta Škrabarja, kjer je bilo govora o robustnosti industrijskih sistemov strojnega vida. Robustnost se doseže z vpeljavo določenih standardov, smernice pa narekujejo kako izdelati nekaj, kar se bo lahko čez več let znalo popraviti in zamenjati pokvarjen del. Prvi korak v izdelavi po standardu je naročnik, ki pove kaj želi imeti, na podlagi tega se generira naloga, scena in integracija v proces.
Sledilo je še več zanimivih predavanj in tudi demonstracije aplikacij, ki so bile razvite.

Melanie Lorenčič

This slideshow requires JavaScript.

O avtorju / Žan Žnidar

%d bloggers like this: