Otvoritev razstave Prepletanje

V četrtek, 20. 4. 2017, so v Salonu uporabnih umetnosti otvorili razstavo Prepletanje. Razstava, na kateri so sodelovali študentje naše fakultete, študentje Fakultete za strojništvo, dijaki Srednje trgovske šole in Srednje šole za oblikovanje, je nastala v okviru spremljevalnega programa Niti mesta v sklopu Jugoslovanskega Manchestra, ki ga organizira Muzej narodne osvoboditve Maribor.

Z razstavo so dijaki in študentje hoteli opozoriti na tekstilno industrijo, ki je v Mariboru obstajala v preteklosti in ki obstaja še danes. Prepletli so več različnih elementov in jih učinkovito združili v čudovito razstavo. Študentje FERI so pod vodstvom dr. Katje Udir Mišič pri predmetu Vizualne komunikacije oblikovali celostno grafično podobo tekstilnih tovarn. Prepletali so njihove zgodovinske prelomnice ter skušali njihove vizualne identitete preoblikovati ter umestiti v kontekst aktualnega časa.

Špela Goričnik, 3. letnik Medijskih komunikacij, FERI

»Skupaj s sošolko sva preoblikovali logotip podjetja Merinka. Najprej sva poiskali internetne vire o zgodovini podjetja ter obiskali arhiv. Kar nekaj težav pa nama je povzročil logotip podjetja, ki ga nisva mogli najti v nobenem zgodovinskem viru. Tako sva celostno grafično podobo ustvarili na novo in inspiracijo črpali iz zgodovine podjetja ter njegovih izdelkov.«

Jan Sadek, Katedra za tekstilne materiale in oblikovanje, 1. letnik študijskega programa Tehnologije tekstilnega oblikovanja, Fakulteta za strojništvo

»Moja naloga je bila iz prenovljenega logotipa podjetja Polzela, ki sem ga dobil od študentov FERI, ustvariti tekstil, ki bi bil uporaben v tekstilni industriji in primeren za tekstilne izdelke. Inspiracijo za vzorce sem jemal iz prenovljenega logotipa, v vzorec pa sem ujel tudi zgradbo tovarne. Nato sem ročne osnutke prenesel v digitalno obliko in tam vzorce s primernimi orodji preoblikoval, pozneje pa natisnil na tekstil, da je nastal ta izdelek.«

Pri izvedbi razstave so sodelovali tudi dijaki Srednje šole za oblikovanje Maribor, ki so prepletli niti in v šesterokotnike ujeli različne vzorce ter jih nato obesili po razstavnem prostoru. Dijaki višjih letnikov pa so z reciklažo odsluženih izdelkov in prepletanjem niti ustvarili novo, uporabno pohištvo.

S takim načinom oblikovanja se je večina študentov in dijakov srečala prvič, zato jim je bilo delo še v večji izziv. Glede na zadovoljne obraze, ki so si razstavo ogledali, so ga opravili več kot odlično.

Urška Kur

O avtorju / Melanie Lorenčič

Periferija se mi zdi super, ker se lahko udeležim dogodkov in potem svoje delo tudi objavim ter širim. Ob tem sodelujem z ljudmi, ki nas veselijo podobne stvari, skupaj lahko naredimo enkratne stvari. Moji hobiji so predvsem delo z živalmi, fotografiranje in druženje s prijatelji.

Melanie Lorenčič

Periferija se mi zdi super, ker se lahko udeležim dogodkov in potem svoje delo tudi objavim ter širim. Ob tem sodelujem z ljudmi, ki nas veselijo podobne stvari, skupaj lahko naredimo enkratne stvari. Moji hobiji so predvsem delo z živalmi, fotografiranje in druženje s prijatelji.

%d bloggers like this: