NEsovražni – Ne bom naslednji

»S svojim delom in prizadevanji skušamo zmanjšati obseg sovraštva, ki nas trenutno spremlja, v realnem in digitalnem svetu ter poskrbeti, da nihče več ne bo naslednji.« sporočajo študentje organizatorji projekta Nesovražni. Študentje magistrskega študija Medijskih komunikacij naše fakultete so se edini v Sloveniji v okviru globalnega projekta Peer to Peer: Facebook Digital Challenge postavili po robu vsem oblikam sovražnega govora. Oblikovali so kampanjo Nesovražni in pod sloganom »Ne bom naslednji« opozarjali, da je lahko vsak žrtev sovražnega govora. Zbirali so zgodbe tistih, ki so bili žrtve sovražnega govora in jih delili na družbenih omrežjih (Nesovražni) ter se na različne načine osveščali javnost o neupravičenosti in škodljivost sovražnega govora. Obiskali so OŠ Ludvika Pliberška in I. gimnazijo Maribor ter učence in dijake izobraževali o sovražnem govoru, prepoznavanju le- tega in posledicah.

Vrh kampanje je bil današnji dogodek HateX, ki se je od 11h naprej odvijal v Miklošičevi dvorani v prostorih Univerze v Mariboru. Dogodek je obsegal dve krajši predavanji in okroglo mizo.

Dogajanje je otvorila Tanja Kocman, radijska voditeljica na Radiu Center, ki je z nami delila lastne izkušnje o soočanju s sovražnim govorom. Zaupala nam je, da jo je sovražni govor, ko se je prvič srečala z njim, precej prizadel. Danes se s sovražnim govorom sooča drugače, s prijaznostjo.

Naslednja govorka je bila predsednica Društva novinarjev Slovenije, Petra Lesjak Tušek, ki nam je podrobneje razložila na kak način se novinarji soočajo z različnimi oblikami sovražnega govora. Novinarje je predstavila skozi dva pogleda, kot tarče sovražnega govora in hkrati kot akterje, ki lahko sovražni govor posredno spodbujajo, ko o njem poročajo, kadar to ni nujno potrebno. Pri tem je izpostavila probleme v stroki, pravno problematiko, spletne komentarje ter nekaj primerov sovražnega govora iz slovenskega medijskega prostora.

Dogodek se je nadaljeval z okroglo mizo, na kateri so sodelovali Suzana Žilič Fišer, predstojnica Katedre medijskih komunikacij in mentorica projekta Nesovražni; Bojan Musil, predavatelj na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru, ki se ukvarja s cyber-bullyingom in vplivom spletnih socialnih omrežij na samopodobo mladih; Ramiz Derlič, predsednik društva Indijanez in programski vodja mladinskega centra Pekarna ter Tanja Veber, dolgoletna koordinatorica projekta Živa knjižnica.

Povod za kampanjo je bila velika količina sovražnega govora, ki so jo v domačem okolju zaznali študenti. Kampanje ne bodo končali z današnjim dogodkom, temveč se bodo proti sovražnemu govoru borili tudi po končanem globalnem projektu – načrtujejo namreč ustanovitev društva Nesovražni, s katerim se bodo še naprej borili proti različnim oblikam sovražnega govora.

Članek: Saša Brdnik
Fotografije: Melanie Lorenčič

 

 

O avtorju / Saša Brdnik

Periferiji sem se pridružila, ker sem želela bolje spoznati novinarsko delo. Izkušnje, ki sem jih pridobila z delom so zelo raznovrstne - od oblikovanja, novinarskega dela, snemanja in mnogo drugega. Tako, da vsem priporočam, ki jih tovrstno delo zanima, da se nam pridružite. Sem članica debatnega društva UM, opravljam prostovoljno delo na Infopeki, sodelujem pri filmskem festivalu Student cut's in pri različnih drugih projektih. Zelo rada potujem.

Saša Brdnik

Periferiji sem se pridružila, ker sem želela bolje spoznati novinarsko delo. Izkušnje, ki sem jih pridobila z delom so zelo raznovrstne - od oblikovanja, novinarskega dela, snemanja in mnogo drugega. Vsem priporočam, ki jih tovrstno delo zanima, da se nam pridružite. Sem članica debatnega društva UM, opravljam prostovoljno delo na Infopeki, sodelujem pri filmskem festivalu Student cut's in pri različnih drugih projektih. Zelo rada potujem.

%d bloggers like this: