Kakšna je prihodnost televizije?

Televizija je tehnologija prenosa negibnih ali gibajočih slik in zvoka na daljavo. Tehnične zasnove so bile razvite že v 19. stoletju, praktično uporabne izvedbe pa so se pojavile okoli leta 1930.

Danes vlogo televizije prevzema internet, kabelska televizija in druge tehnologije. TV je prešel v digitalno obliko s pomočjo TV kartice in digitalizirane televizije.

Televizija dviguje svojo uporabnost z gledljivostjo in lastno produkcijo. V Evropi poznamo različne oblike nacionalnih televizijskih hiš, ki se na različne načine spopadajo z novimi tehnologijami.

V zadnjih letih pa je prav internet postal platforma za prenos TV-vsebin. Televizijski kanali se do uporabnikov prenašajo na različne načine. Poleg oddajanja, ki ga lovimo s pomočjo anten, satelitskega sprejema ter omrežij kabelskih operaterjev, digitalna televizija za transportno omrežje izkorišča tudi telekomunikacijska omrežja.

V današnjem času so velik problem spletne strani, ki ponujajo brezplačne oglede najnovejših vsebin; predvsem filmov: Popcorn, Netflix, HBO, Starz, Showtime. Televizija s tem izgublja svojo funkcijo prenašanja video-vsebin, saj je neprimerno lažje in dostopnejše določene vsebine pridobiti na spletu.

Opažam, da najstniki in t.i. mladi do 30 leta, sploh ne gledajo televizije, ki je bila do pojava interneta praviloma glavni vir informacij. Z pojavom interneta in družbenih omrežij je človeštvo veliko pridobilo (hitrejše in dostopnejše informacije glede na interes posameznika), še več pa izgubilo… Veliko število ljudi je praktično izoliranih od »sveta« misleč, kakšni »veleumi« so, ker so prebrali spletno novico, ki je zelo udarna in na prvi pogled zanimiva, vendar po drugi strani nima nobene veze z realnostjo.

Televizija bi tukaj preprosto morala ponuditi nekaj novega. Določeni programi na primer v Sloveniji širijo svojo gledanost ,izključno zaradi preprostega in zanimivega podajanja informacij (na primer Kanal A pri prenosu športnih vsebin). Spet drugi pa prisegajo bolj na konservativen način prenosa. Najboljši primer tega je Radio televizija Slovenija (RTV), ki zaradi svojega strokovnega pristopa pri prenašanju oddaj in prenosov v živo izgublja gledanost, saj veliko večino Slovencev in Slovenk zanimajo kratke in spektakularne novice, ki jih ponuja predvsem Pro Plus (POP TV IN Kanal A), njihov največji medijski rival.

Menim, da televizijo v prihodnosti čakata dve usodi. Ali bo spet postala glavni vir informacij, ali pa se bo izgubila nekje v povprečju, kjer sta že zdaj radio in tiskani mediji.

Pozitivna plat TV sprejemnikov je ta, da operaterji oglašujejo ogled zamujenih video-vsebin na televizijskih sprejemnikih, s tem pa pridobivajo na popularnosti. Po drugi strani pa določene televizijske hiše ponujajo možnost ogleda arhiva video-vsebin, ki izpodbijajo »možnost zamujeno« iz prejšnjega stavka.

Medijske hiše, ki premorejo tudi lastne televizijske programe pa so evidentno zaspale v času in prostoru. Obstaja vedno več programov, kjer se predvajajo resničnosti šovi, ki izpodrivajo športne magazine (liga prvakov), dobrodelne koncerte, poučne oddaje, kvalitetne filme in še bi lahko naštevali. Ne zanima jih kaj se lahko ljudje iz ponujenega naučijo, samo da upravičijo svojo »fiktivno« popularnost.

Ena izmed pomembnejših bodočih nalog televizijskih hiš, bo vedno večje količine informacij čim hitreje in kvalitetno obdelati in ponuditi množicam, kar bo vse prej kot lahka naloga. Uporabniki že zdaj želimo ekskluzivne novice iz celega sveta takoj in zdaj, kaj bomo zahtevali čez nekaj let pa je zelo zahtevno vprašanje. Prednost televizije v bodočnosti vidim v ekskluzivnih prenosih športnih, kulturnih, glasbenih ali političnih dogodkov. Še pred tem pa bodo pristojne službe morale omejiti »live streame« na spletu , ki so praviloma zelo uporabni, če televizijskega prenosa ni. Po drugi strani pa so pa velika »rak rana« današnjega časa, saj je ljudem praktično vseeno kje gledajo določeno vsebino, s tem pa televizija ne izgublja samo na prej omenjeni funkciji prenosa, ampak tudi na svoji kredibilnosti … Spletni prenosi bi morali televizijske medije motivirati, da ponudijo prenose raznovrstnih dogodkov iz različnih panog, vendar se še na njihovo žalost to niti približno ni realiziralo.

Poenostavljeno rečeno ima televizija dve (prej omenjeni) možnosti kaj jo čaka v prihodnosti. Sam, kot podpornik klasično- »zastarelih« medijev (tisk, radio) srčno upam, da bo televizija doživela ponoven razcvet in da bo vsaj približno konkurenčna vse bolj vzpenjajočemu internetu (blogi, spletne strani, internetni prenosi dogodkov..)

 

Članek: Jan Rajh

O avtorju / Nastja Bučak

Ukvarjam se s fotografijo in snemanjem, poleg tega pa sta moja hobija še grafično oblikovanje in branje. Rada tudi potujem in spoznavam nove ljudi. Periferiji sem se pridružila, ker revija zame predstavlja odlično priložnost, da svoje znanje izpopolnim in ga nadgradim z raznolikimi izkušnjami.

Nastja Bučak

Ukvarjam se s fotografijo in snemanjem, poleg tega pa sta moja hobija še grafično oblikovanje in branje. Rada tudi potujem in spoznavam nove ljudi. Periferiji sem se pridružila, ker revija zame predstavlja odlično priložnost, da svoje znanje izpopolnim in ga nadgradim z raznolikimi izkušnjami.

%d bloggers like this: