Kakšne so prednosti in slabosti kriptovalut? – Dan FERI 2017

V torek, 19.12. je potekal Dan FERI 2017, v okviru katerega je potekalo predavanje z naslovom Tehnologija veriženja blokov- goljufija ali prihodnost? dr. Muhameda Turkanovića in dr. Boštjana Kežmaha. Ob koncu njunega govora pa smo bili priča še slavnostni podelitvi nagrad študentom za izjemne dosežke, nadpovprečno angažiranost študentov, doktorjem znanosti in zaposlenim za njihove strokovno dosežke.Program pa je dodobra popestril Akademski pevski zbor Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, ki je na zadnjem mednarodnem tekmovanju osvojil 1. mesto.
Strokovnjaka na področju računalništva in informatike sta Blockchain (veriženje blokov) predstavila vsak v svojem slogu. Dr. Turkanovič je zagovornik kriptovalut oz. meni, da je v takšnih in drugačnih načinih plačevanja tudi prihodnost, dr. Kežmah pa ravno nasprotno: »ne gre ravno za piramidni sistem, vendar je to posebna oblika vlaganja denarja, kjer je prisotna visoka stopnja tveganja na vseh področjih našega življenja (psihične bolezni ipd. op.p).
Dr. Turkanović je venomer ponavljal, da bodo takšne oblike plačilnih sredstev za par let nekaj čisto običajnega, dr. Kežmah pa se s tem niti malo ni strinjal- nekajkrat je celo satirično dejal: »z Bitcoini žal v pekarni ne moremo kupiti kruha«…
Da je bilo predavanje tako izobraženih akademikov izjemno kvalitetno je pričalo dejstvo, da je bila predavalnica Alfa, v drugem nadstropju G2 objekta, nabito polna. Nikoli si ne bi mislil, da se v takšnih in drugačnih oblikah kupovanja kriptovalut obračajo tako ogromne vsote denarja- do prevčerajšnjim so ljudje globalno v Bitcoine vložili že 320 milijard evrov.
Nadvse zanimiva pa je bila možnost sprotnega glasovanja občinstva preko svojih elektronskih naprav, števec se je s 66% ustavil v prid Blockchainu – torej, da slednji predstavlja dobro naložbo za prihodnost.
Gospod Bogomir Kovač, doktor ekonomije, je pred časom dejal: »Bitcoin je fantastična metafora za ta deregulirani, decentralizirani, razpršeni in kaotični svet«. Sem pa mnenja, da tako slaba naložba spet ni. Če pretehtamo vse pozitivne in negativne lastnosti vlaganja v kriptovalute pridemo vedno do istega rezultata; predstavlja zelo uporaben, moderen in predvsem varen način plačevanja, dokler posamezniku ne ogroža njegove življenjske eksistence.

 

Članek: Jan Rajh

Fotografije: Nastja Bučak

O avtorju / Nastja Bučak

Ukvarjam se s fotografijo in snemanjem, poleg tega pa sta moja hobija še grafično oblikovanje in branje. Rada tudi potujem in spoznavam nove ljudi. Periferiji sem se pridružila, ker revija zame predstavlja odlično priložnost, da svoje znanje izpopolnim in ga nadgradim z raznolikimi izkušnjami.

Nastja Bučak

Ukvarjam se s fotografijo in snemanjem, poleg tega pa sta moja hobija še grafično oblikovanje in branje. Rada tudi potujem in spoznavam nove ljudi. Periferiji sem se pridružila, ker revija zame predstavlja odlično priložnost, da svoje znanje izpopolnim in ga nadgradim z raznolikimi izkušnjami.

%d bloggers like this: