Student Cuts- od lokalnega združenja do mednarodno priznane organizacije

V sredo, 13.12.2017, je v prostorih Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko [FERI] potekal Filmski večer, ki ga je organiziral Inštitut za Medijske komunikacije v sklopu Student Cuts. Njihov festival sprejema filme mladih filmskih ustvarjalcev, do 30 leta starosti, za katerimi ne stoji kakšna izmed profesionalnih produkcijskih hiš. Pojavljajo se po celotni Sloveniji , vsak mesec organizirajo filmske dogodke, enkrat na leto pa tudi dvodnevni Filmski festival.

Na decembrskem dogodku so predstavili naslednjih osem filmov: Depth (Margarita Sayapin, Russian Federation), Reincarnation (Katsoulis Jason, United Kingdom), Flying For Free ( Olivia O’Har, United States), Parsley Girl (Scarlett Sijia Li, United States), It is Coldest in the Shade of Cages (Zonta Noemi, Slovenia), Take notes if you want to (Owley Samter, Switzerland), Close (Benjamin Sivo, Germany), C.H.A.O.S. (Nikolaj Vodošek).

Najuspešnejši je brez kančka dvoma slednji, saj je s strani Student cuts prejel nagrado občinstva, strokovna žirija pa ga je proglasila za najboljši slovenski film leta 2017.

Član Student cuts, Jan Dolar,  pravi: »Student cuts je produkt Inštituta Medijskih komunikacij, gre za mednarodni študentski filmski festival kratkega filma. Prvotna ideja je bila, da bi se predstavljali izdelki študentov Medijskih komunikacij, vendar smo kasneje prišli do spoznanja, da bi lahko našo platformo ponudili tudi mladim širom sveta.«

»Poenostavljeno rečeno se  zanimamo  izključno za alternativne filme in se ne ukvarjamo z komercialo. V svojih najboljših časih smo svoje dogodke prirejali v kinu Udarnik, vendar smo se bili, zaradi takšnih drugačnih sprememb, prisiljeni preseliti v Salon uporabnih umetnosti v letu 2016 oziroma v Vetrinjski dvor leta 2017, prihodnji Filmski festival pa bomo izpeljali 31. maja in 1. Junija 2018

Kot že rečeno  so nekakšna baza kratkih filmov mladih ustvarjalcev: »Preko določene platforme zbiramo kratke filme iz več kot 100 držav po celem svetu. Veliko projekcij imamo v tujini preko Erasmus povezav (približno 8 držav). Izpostavim lahko tisto v Zagrebu, kjer lahko najdemo celotno organizacijsko sekcijo Student cuts

Alternativci po navadi delujejo brez, da bi bili za opravljeno delo tudi plačani:«Ker delujemo brezplačno, potrebujemo tudi nekaj sponzorjev, najbolj pomemben pa je zagotovo Moja tiskarna

Tako torej, veliko stvari se da izpeljati oz. doseči, vendar je prvi pogoj za to ogromno vloženega  trdega dela in časa, predanosti ter motivacije. Poleg naštetega pa brez medsebojne podpore in spoštovanja preprosto ne gre; znan katalonski rek »skupaj smo močnejši« lahko to brez problema tudi potrdi.

Članek: Jan Rajh
Avtor fotografij: Jan Dolar

O avtorju / Melanie Lorenčič

Periferija se mi zdi super, ker se lahko udeležim dogodkov in potem svoje delo tudi objavim ter širim. Ob tem sodelujem z ljudmi, ki nas veselijo podobne stvari, skupaj lahko naredimo enkratne stvari. Moji hobiji so predvsem delo z živalmi, fotografiranje in druženje s prijatelji.

Melanie Lorenčič

Periferija se mi zdi super, ker se lahko udeležim dogodkov in potem svoje delo tudi objavim ter širim. Ob tem sodelujem z ljudmi, ki nas veselijo podobne stvari, skupaj lahko naredimo enkratne stvari. Moji hobiji so predvsem delo z živalmi, fotografiranje in druženje s prijatelji.

%d bloggers like this: