6. Stop Trik IFF


Podrobnosti dogodka

This event finished on 30 oktober 2016


Vljudno vabljeni na 6. Mednarodni filmski festival StopTrik, prvi evropski festival posvečen umetnosti stop motion animacije.

periferija-stop-trik-2016

Festival se bo odvil med 27. in 30. 10. 2016 v Salonu uporabnih umetnosti v Mariboru. V štirih festivalskih dnevih si bo mogoče ogledati aktualno produkcijo kratkih animiranih filmov zadnjih dveh let in sicer 43 filmov v programu Mednarodnega stop motion tekmovanja in 12 filmov v Tekmovanju Borderlands, ki so bili izbrani izmed več kot dvesto prispelih prijav.

Letošnja osrednja tema festivala je “propaganda”, ki je tudi vsebinska iztočnica za program Retrospektiva, v okviru katerega si bo mogoče ogledati tri kurirane selekcije: Stop motion agitacija (kur. Michal Bobrowski), Polnočni film: Ekranska tesnoba (kur. Robert Sowa) in Mračni svetovi (kur. Ana Nedeljković).

Festival se bo pričel s seminarjem ”Emancipatorni potencial in politični vpliv kulturnih praks”, ki bo združil aktiviste filmske kulture iz Slovenije, Poljske, Srbije, Kosova in Hrvaške, razprava o subverzivnosti animirane umetnosti pa bo potekala med predstavitvijo publikacije ”Obsesija. Perverzija. Upor. Sprijene sanje srednjeevropske animacije.”

Letošnji izobraževalni program – Workshot bo vodil Miloš Tomić – priznan srbski avtor stop motion animacij ter vsestranski medijski umetnik, katerega dela bodo predstavljena na dogodku “Zamišljati si avtorja”.

V okviru spremljevalnega programa se bo v GT22 otvorilo razstavo intrigantnih čeških video del “Zanke despotizma”, v zgornjem nadstropju Salona uporabnih umetnosti pa ob 20. obletnici MLADININEGA Proglasa, izbor družbeno angažiranih oglasov, ki nagovarjajo aktualne probleme sodobne družbe, človeka in okolja. V duhu družbene refleksije nenazadnje napovedujejo tudi koncert iz Maribora izseljene Nine Bulatovix in ljubljanskega benda Haiku Garden.

Podroben program festivala si lahko ogledate TUKAJ!

Na vse projekcije in dogodke je vstop brezplačen!

%d bloggers like this: